Публикации

март 23, 2018

Скандалът „Фейсбук“ – технологията на манипулацията

За дни социалната мрежа търпи небивали до момента загуби. Зароди се и дебат за масово закриване на профили в социалната мрежа

Скандалът с манипулираните лични данни на 50 млн. потребители на „Фейсбук“ набира все по-голяма скорост.

За дни социалната мрежа търпи небивали до момента загуби – близо 50 млрд. долара. Зароди се и дебат за масово закриване на профили в социалната мрежа.

Разследване на британска телевизия за влияние върху нагласите на избирателите показа технологията на манипулацията. Данните на 280 хил. потребители са предоставени от „Фейсбук“ на професор по психология, който работи с британската компания за анализи „Кеймбридж аналитика“. Смята се, че след това консултантската фирма ги е използва в предизборната кампания на Доналд Тръмп, като е манипулира над 50 млн. души в социалната мрежа.

Консултантската компания се е намесила в американските избори, признава шефът ѝ Александър Никс, записан от скрита камера на „Ченъл 4“.

Във видеото той казва, че се е срещал с Доналд Тръмп много пъти. „Ние направихме цялото проучване, база данни, анализи. Цялата дигитална и телевизионна кампания“, казва Никс, който вече е уволнен.

Той прави тези изявления пред репортер, представил се за богат клиент, който иска да използва компанията, за да влияе на предизборни кампании в Шри Ланка.

Използвахме различни организации, за да работят по един много успешен проект в страна в Източна Европа. Влязоха, свършиха работата и си тръгнаха без никой да ги усети“, признава в записа Марк Търнбъл, служител в „Кеймбридж аналитика“.

Висши служители на компанията разказват, че използвали данни от профили във „Фейсбук“, за да оказват психологическо влияние върху избирателите, като си играят с техните емоции и страхове.

„Кеймбридж аналитика“ са наети от Доналд Тръмп за предизборната му кампания срещу 6 млн. долара Бившият съветник на американския президент Стив Банън е бил вицепрезидент на компанията за анализи.

От компанията отричат да са използвали лични данни в кампанията на Тръмп.

Междувременно бившият служител Кристофър Уайли проговори за манипулацията

„Похарчихме повече от 1 млн. долара. Не беше евтино. Но с оглед на броя данни, които събраха, и качеството на тези данни, всъщност беше нещо, което стана бързо, относително евтино и с високо качество“, казва Уайли.

Източник: http://btvnovinite.bg/article/svetut/skandalat-fejsbuk-tehnologijata-na-manipulacijata.html

Новини, Публикации